Filipíny: Zemetrasenie si vyžiadalo život dieťaťa na ostrove Negros

06.02.2012 Celý región

Manila 6. februára (TASR) - Najmenej jednu obeť, dieťa, si dnes vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,8, ktoré o 11.49 h miestneho času (04.49 h SEČ) zasiahlo centrálne Filipíny a prinútilo úrady vydať varovanie pred lokálnym cunami.

Podľa Filipínskeho inštitútu vulkanológie a seizmológie došlo k otrasom v hĺbke desať kilometrov v úzkom prielive v bezprostrednej blízkosti ostrova Negros. Inštitút varoval, že môžu vyvolať metrovú vlnu cunami, ktorá by mohla zasiahnuť východné pobrežie ostrova, ako aj oblasť južne od druhého najväčšieho filipínskeho mesta Cebu.

Tichomorské centrum varovania pred cunami nevydalo regionálnu výstrahu pred prívalovou vlnou.

Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) malo zemetrasenie epicentrum 72 kilometrov severne od mesta na Dumaguete na ostrove Negros a vzniklo v hĺbke 20 kilometrov. Pol hodinu po hlavnom otrase nasledovali dva dotrasy s magnitúdami 4,8 a 5,6.

Záchvevy spôsobili paniku. Ľudia vybehli z nákupných centier, škôl a úradov. V niektorých oblastiach sa zastavil verejný život a bolo zrušené vyučovanie.

Dieťa zomrelo pri betónovým plotom domu, ktorý sa zrútil v meste Taysan v provincii Negros Oriental, informoval Úrad civilnej obrany.

Poškodené bolo nákupné centrum v meste San Carlos mesto v susednej provincii Negros Occidental, kde sa porozbíjali okná. Zemetrasenie bolo tiež cítiť v Cebu, kde trvalo asi 30 sekúnd.

Filipíny ležia na tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa vyskytuje 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií na svete.

Na najväčšom filipínskom ostrove Luzon zahynulo v roku 1990 pri zemetrasení s magnitúdou 7,7 takmer 2000 ludí.
 

Vyberte región